Ny Super League: Liverpool holder kortene tett til brystet

0
118

Etter EU-domstolens støtte til Super League-konseptet, ser fotballklubber ut til å revurdere å delta. Flertallet av Premier League’s seks store avviser imidlertid A22s nye forslag, mens Liverpool er taktisk stille for nå. Fans og sosiale medier spekulerer rundt klubbens neste trekk, mens eierne bekrefter at Super League ikke står øverst på agendaen. Liverpool-eierne insisterer derimot på at deres posisjon forblir uendret.

Reaksjonen til fans da Super League først ble introdusert for et par år siden var et rungende «dra til hælvete». – Det gjorde at alle klubbene som var med foruten Barcelona og Real Madrid (og Juventus en liten stund) la seg paddeflate og beklaget at de i det hele tatt hadde tenkt tanken.

Konseptet til Super League er «finpusset» i et forsøk på en restart, samtidig som mørkemennene bak konseptet har tatt UEFA og FIFA til retten i EU og fått rett i at de to fotballorganisasjonene har utført ulovlig markedsmakt.

Les mer: Klopp ønsker mer engasjement fra supporterne

En dør er åpnet, i hvert fall litt, og klubber kan velge å være med i «European Super League» uten å få represalier på samme måte som før dommen.

Det er slått stort opp i engelske presse at bare én av Premier Leagues «seks store» ikke offentlig har avvist nye planer for en europeisk superliga (ESL).

ESL ble først lansert for 32 måneder siden og fikk bred motstand fra fansen, den daværende britiske statsministeren Boris Johnson og presidenten for fotballforbundet prins William. Planene ble deretter dumpet da ni av ESLs 12 grunnleggende medlemmer trakk seg ut av prosjektet.

Denne uken slo imidlertid en kjennelse fra EU-domstolen (ECJ) i Luxembourg fast at verdens og europeiske styrende organer FIFA og UEFA hadde «misbrukt en dominerende posisjon» ved å true ESL-klubbene og spillerne med sanksjoner og utestengelse fra store konkurranser.

Les: Onana sliter på grunn av mangelfullt United-forsvar

EF-domstolen la til at regler som krever forhåndsgodkjenning for «interklubb-fotballprosjekter» var «ulovlige» og at deres eksklusive kontroll ved forhandling av kommersielle rettigheter for konkurranser var handelsbegrensninger.

I løpet av timer hadde A22s nye ESL-forslag blitt utgitt, og lovet sekstifire herrelag fordelt på tre divisjoner og 32 kvinnelag fordelt på to.

Manchester United var den første Premier League-klubben som avviste forslag om en ny ESL, og sa: «Vår posisjon har ikke endret seg. Vi er fortsatt fullt forpliktet til å delta i Uefa-konkurranser, og til positivt samarbeid med Uefa, Premier League og andre klubber gjennom ECA om den fortsatte utviklingen av det europeiske spillet.»

Senere på dagen slapp Manchester City, Tottenham og Chelsea lignende meldinger innen 15 minutter fra hverandre, mens Arsenal la til navnet sitt på listen over klubber som står mot ESL på fredag.

På sin side er Liverpool den eneste klubben fra Premier Leagues «seks store» som ikke offentlig har avvist de nye planene.

Mens fans på sosiale medier har lagt merke til at de røde ennå ikke har avvist A22s planer, sa Tom Werner fra Fenway Sports Groups til Athletic for et år siden at en ESL «sikkert var utenfor Liverpools agenda».

Videre, i kjølvannet av tilbakeslaget over 2021-forslaget, hadde Liverpool-eierne «erkjent at det var en feil».

Les: Nærmer seg signering fra Ivan Toney

Athletic hevder at FSGs posisjon forblir uendret.

Ingen artikler å vise