De fotballklubbene som er mest på hugget på markedet har store forskjeller på klubbens saldo. Til tross for at noen ligger flere millioner euro i pluss, er ikke alle andre like heldige med økonomien.

CIES Football Observatory har i sin oppdatering nummer 429 🙂 sett på netto resultat for kjøp og salg av spillere til de 100 mest aktive klubbene. Det gjelder bare volum på transaksjoner som er inngått i løpet av de siste ti årene, ikke kvaliteten på kjøptene.

I denne perioden har Manchester United den mest negative saldoen (-1,396 milliarder euro), mens portugisiske SL Benfica har den beste (+764 millioner euro).

Les: Gleder seg til å forlate Manchester United etter å ha blitt…

To andre lag har hatt overgangstap på mer enn €1 milliard de siste ti årene: Chelsea og Paris St-Germain. Chelsea har også de mest negative saldoene i post-COVID-perioden (-993 millioner euro) og kalenderåret 2023 (-558 millioner euro). Derimot rangerer SL Benfica over AFC Ajax (+434 millioner euro) og RB Salzburg (+422 millioner euro) det siste tiåret, mens Villarreal CF har de mest positive nettoforbrukene i kalenderåret 2023 (+129 millioner euro).

Også publisert i dag, presenterer 87th CIES Football Observatory Monthly Report en enda mer detaljert analyse av overføringsrelaterte økonomiske strømmer i verdensfotballen det siste tiåret. Spesielt viser den at mengden overføringsgebyrer pådratt klubber i 2023 (rundt €12,4 milliarder) var nesten 25 % høyere enn i forrige rekordår 2019. Dette skyldes i hovedsak den kraftige økningen i engelsk Premier League og Saudiarabien Pro League-klubbenes investeringer.

Tallene som publiseres inkluderer faste kjøpsbeløp, eventuelle tillegg uavhengig av om de faktisk er betalt, samt beløp investert i forbindelse med betaling av lån. Forhandlede beløp for lån med kjøpsplikt inngår i fordelingen for overføringsåret. Innenfor grensene for tilgjengelig informasjon, vurderer dataene om mottakerne videresalgsgebyrer forhandlet av tidligere klubber.

Les: Mektig lei Everton-spillers syting