Fotballen spilles med stoppet klokke

0
190
Til venstre en stoppeklokke, så FIFA president Gianni Infantino og til høyre managerlegende Arsene Wenger

Det er mye som ligger på bordet i neste helgs IFAB-møte i London. En ting er å legge lage et system hvor fotballen spilles med stoppet klokke. – Det vil si at det ikke lenger er rom for å kaste bort tid.

FIFA president Gianni Infantino har startet en debatt med det han ser på som ekstrem sløsing med tid, han sier at han ønsker å dempe det han ser på som en plage i moderne fotball.

Les: Nottingham Forest hadde et kort videomøte og ble enige med Barcelona på minutter

Tiltakene som eventuelt skal vedtas vil ikke være umiddelbare, men de er allerede på bordet og ingen burde være overrasket om det kommer store endringer. F.eks at fotballkamper fra 2024 ikke lenger vil være 90 minutter lange, og at det heller ikke blåses av for offside være den samme måte som den har vært til nå.

«Alt vil bli diskutert og begge sakene er allerede på bordet for de som endrer og modifiserer fotballens regler.»

Det kommer nye regner fort, blant annet, fra 30.juni skal målfeiring inkluderer i tilleggstid. Feiring har gått over alle grenser og hvis det beveger seg over et minutt eller halvannet minutt skal det legges til.

Fotballverdenen trenger færre time-outs, FIFA vil pausene til livs. Offsideregelen er ment å være til fordel for angriperen. – dette er allerede diskutert i IFAB (FIFAs dommerorgan). Arsene Wenger, FIFAs direktør for fotballutvikling, er en av dem som går inn for endringen og foreslår at spissen bør aktiveres med den siste delen av kroppen på linje med forsvareren, noe som gjør det mulig for ham å være foran forsvareren, men med en del av kroppen på linje.

Les: Sevilla tenker å løse sitt forsvarsproblem i Manchester

Flere nye regler

Noen av reglene som trer i kraft for sesongen 2023-24 omhandler noe som skjedde i det nylige verdensmesterskapet, for eksempel mål scoret når innbyttere kryper inn på banen. Til nå har de måttet underkjennes, noe som ikke skjedde i VM, men IFAB vurderer at dersom de ikke er involvert i målet, rettferdiggjør ikke situasjonen å nekte målet, selv om spillerne som var på banen kan advares.

Det vil bli insistert på at alle lag alltid skal ha en kaptein med et særegent armbånd på spillebanen. Fjerdedommeren vil kunne bistå dommeren på samme måte som de andre kamplederne på banen.

Fra neste juli vil målfeiringer, ofte ansett som overdrevne i mange tilfeller, bli en del av tilleggstiden, noe som har blitt ignorert til nå. Dommere plikter å gjøre det klart hvem som blir advart i dugoutene, på samme måte som treneren ikke kan advares for noe som skjer på teknisk område uten å være identifisert.

Anti-Emi Martinez-regelen vil også tre i kraft, da målvakten ikke får distrahere straffesparkeren, for eksempel ved å utsette straffen eller berøre stolpene, tverrliggeren eller målnettet.

En spiller anses ikke å være i offsideposisjon når han mottar ballen fra en motstander som bevisst spilte ballen, dvs. når en spiller har kontroll over ballen med mulighet til å: sentre til en lagkamerat, få ballbesittelse; eller klare ballen.


Følgende kriterier bør brukes som indikatorer på at en spiller hadde kontroll over ballen og som et resultat kan anses å ha spilt ballen bevisst: Ballen kom på avstand og spilleren hadde fri sikt til ballen. Ballen beveget seg ikke raskt Ballretningen var ikke uventet. Spilleren hadde tid til å koordinere sin kroppsbevegelse, dvs. det var ikke et tilfelle av instinktiv strekking eller hopping, eller en bevegelse som oppnådde begrenset kontakt/kontroll. En ball som beveger seg på bakken er lettere å spille enn en ball i luften

Ingen artikler å vise